Ga naar de inhoud

ONZE VLOOT

CARAVELLE

Boottype:
De Caravelle is eerder een lesboot en wordt gebruikt voor beginnende zeilers zoals onze laatstejaars welpen of aspiranten. Deze meermansboot (ca. 4 personen) staat bekend om zijn goede vaareigenschappen. Ze zijn gemakkelijk te bedienen, zeilen snel en droog (weinig tot geen buiswater).

Technische gegevens:
Breedte: 1,80 meter
Lengte: 4,60 meter
Gewicht: 210 kg
Romp: polyester
Zeiloppervlak: 12 m2, verdeeld over de fok en grootzeil

Tak: Aspiranten

Aantal: 4

Namen: Joppe, Seppe, Ebbe en Robbe

6.20

Tak: Juniors

Aantal: 3

Namen: Wapper, Otter en Zeehond

Boottype:
Dit type zeilsloep heeft zijn diensten al ruimschoots bewezen onder de verschillende FOS zeescoutsgroepen waaronder wij zelf, ’t Kraaienest (De Panne) en de Westhinder (Oostende).  Deze open sportieve zeilsloep is zeer stabiel in de vaart en ideaal om met 6 tot 8 mensen te zeilen.  Ze kunnen tegen een stevig stootje wat zeker een pluspunt is binnen scouting! De 6.20 is torengetuigd, heeft een uitneembaar houten zwaard en vooraan bevindt zich een polyester buiskap, het zogenaamd “kopje” waaronder plaats is om materiaal op te bergen. 

Technische gegevens:
Breedte: 2 meter
Lengte: 6,20 meter
Gewicht: ca. 600kg
Romp: polyester
Diepgang: 0,65 meter
Zeiloppervlak: ca. 15 m2 verdeeld over fok en grootzeil

LONGBOAT

Boottype:
De Drascombe Longboat is een ideaal bootje voor op de Nederlands/ Belgische wateren vanwege zijn geringe diepgang. Met midzwaard 1,27 meter en zonder midzwaard 0,30 meter. Een schip wat elke ondiepte moeiteloos neemt: als iedereen nog wacht op vloed of gestopt is voor het vallende water, vaart de Drascombe vrijwel ongehinderd door. Loop je toch vast dan stap je overboord en dan duw je jouw Drascombe naar een dieper stuk vaarwater.
De belangrijkste eigenschappen van de Drascombe zijn naast haar geringe diepgang, de 2de  mast met “de druil” als zeil en papegaaienstok als bijbehorende giek. Verder kun je met een Drascombe ook roeien of wrikken. Het is zelfs zo dat bij een beperkte diepte het roer eruit getild moet worden en vervolgens één van de riemen op de roeidol op de achtersteven als roer gebruikt gaat worden. Net als in Venetië.

Tak: Seniors

Aantal: 2

Namen: Orca en Walrus

Technische gegevens:
Breedte: 2 meter
Lengte over dek: 6,63 meter
Lengte op de waterlijn: 5,50 meter
Gewicht: 480 kg
Romp: polyester
Zeiloppervlak: ca. 15 m2, verdeeld over de druil, (rol)fok en grootzeil met losse broek
Diepgang: 0,30/1,27 meter
Hoogte: 7,00 meter met gaffel hoog en op de motor 5,50 meter

 

ARGUS

Onze varende takken worden op hun tochten bijgestaan met een Bella 7000

Aantal: 1

Naam: Argus

Boottype: Finse vissersboot Bella 7000 Sunmar

Bij de eerste confrontatie aan de steiger in de jachthaven van Linkeroever, lijkt onze Argus een eenvoudige boot zonder veel poespas. Maar niets is minder waar! Argus kan voor velerlei doeleinden worden ingezet maar wordt in scoutsverband vooral gebruikt om de varende takken te begeleiden tijdens hun zeiltochten. Omwille van de volledig open en vooral vlakke grote kuip, voorzien van een antislipvloer, is het een ideale en veilige motorboot die zich uitstekend leent als werkboot of voor beoefenaars van de duiksport. Doordat de kuip zelflozend is kan men deze probleemloos reinigen. In de vloer van de kuip bevindt zich een grote bergruimte waarin ook de twee rvs tanks zijn ondergebracht. Op de hoge vrijboord van de kuip is volledig rondom een rvs reling aangebracht. Deze is voldoende sterk uitgevoerd om touwen en dergelijke aan vast te maken. Deze volledig uit polyester bestaande boot kan in totaal een nuttige last van 1.000 kg trotseren.

Technisch gegevens:

Breedte: 2.52 meter
Lengte: 6,79 meter
Gewicht: 1,64 ton
Romp: Polyester
Motor: 1
Vermogen: 140pK
Brandstof: Diesel – 200L
Max. Snelheid: 20 knopen
Aantal slaapplaatsen: 2

DÉFI

Naam: Défi

Technisch gegevens:

Breedte: 2,72 meter
Lengte: 8,96 meter
Diepte: 1,3 meter
Gewicht: 2000 kg
Motor: Yamaha
Vermogen: 15pK
Bouwjaar: < 1980
Zeiloppervlak: 33,7 m²
Type: Mentor